Version imprimable de cet article Version imprimable

Ucraina: in fața amenințarii unui razboi imperialist,

(20 februarie 2022)

Acest pliant este tradus de un simpatizant de origine română. Avem deplină încredere în abilitățile sale politice și în modul în care gestionează Rusia. Cu toate acestea, în cazul în care cititorul se confruntă cu îndoieli sau confuzii, îl invităm să consulte versiunile engleză și franceză.

Va invada armata rusă Ucraina? Sau războiul se va limita la Donbass și la autoproclamatele autoproclamate republici pro-ruse? Vor interveni și trupele masate în Belarus, extinderea imediată a războiului la granițele Poloniei, ale statelor baltice și ale Uniunii Europene? Uniunea? Dacă da, cum va reacționa NATO? Un fapt este deja clar: în amenințarea războiului imperialist, inclusiv a războiului nuclear, lovește în Europa. Deja, un pas înainte către un război imperialist generalizat.

Dinamica, ba chiar spirala rivalităților imperialiste, exacerbată de criza economică și de concurență, crește inexorabil. criza economică și concurența, este în creștere inexorabilă. Ea obligă fiecare burghezie, fie că îi place sau nu, să să ia drumul războiului. Și, în primul rând, principalele puteri imperialiste. Confruntat cu declinul economic și punerea sub semnul întrebării a leadership-ului său internațional, Statele Unite joacă pe terenul său inegalabil putere militară și amenință întreaga lume cu ea. Politica lor de izolare, și, mai presus de toate, de reținerea militară a Chinei și a Rusiei, făcând din Taiwan și Ucraina potențialele porturi de perle ale prezentului. potențialele porturi de perle de azi și de mâine. Și le obligă pe celelalte puteri imperialiste, în special Europa occidentală, în special, să se alinieze în spatele lor, prinși în capcana de polarizarea imperială bruscă și rapidă SUA vs China-Rusia.

Perspectiva și dinamica, procesul unui război imperialist generalizat, al unui al treilea război mondial, acționează și intervine din ce în ce mai mult. Perspectiva și dinamica, procesul unui război imperialist generalizat, al unui al treilea război mondial, acționează și intervine din ce în ce mai mult asupra cursului evenimentelor. Inevitabil. Confruntat cu perspectivă, și în fața războaielor locale care îi marchează mersul, nu există decât un singur răspuns posibil: internaționalismul proletar. Proletariatul, clasă exploatată și revoluționară în același timp, este singura forță care se poate opune războiului imperialist. Și, ca un prim pas, să încetinească cursa care duce la ea.

În primul rând, ’muncitorii nu au o patrie’, proclama Manifestul Comunist în 1848. Acest lucru este și mai adevărat astăzi. și mai adevărat astăzi. Afișarea și apărarea internaționalismului proletar în fața oricărui război imperialist războiul imperialist înseamnă că proletariatul nu trebuie să aleagă o parte împotriva celeilalte. Și acesta este sentimentul care pare să îi anime pe majoritatea proletarilor din Rusia și Ucraina. Dar acest sentiment nu va fi suficient pentru a Dar acest sentiment nu va fi suficient pentru a opri confruntarea militară, dacă aceasta va avea loc. Proletariatul uneia sau alteia dintre țări, sau chiar al ambelor, ar trebui să țară, sau chiar ambele, să se angajeze într-o dinamică hotărâtă de grevă de masă, opunându-se intereselor lor de clasă - salarii mici, inflație etc. interese de clasă - salarii mici, inflație, sărăcie, grevă de mizerie de ambele părți ale frontierei - la sacrificiile suplimentare pe care vor fi nevoiți să le facă pentru a la sacrificiile suplimentare pe care vor fi nevoiți să le facă pentru apărarea ’patriei mamă’. Din păcate, dacă greva în masă a proletarilor din Kazahstan le-a arătat calea de urmat, nu a apărut încă de la început niciun indiciu al luptelor muncitorești. de lupte muncitorești a apărut în niciuna dintre țări - din câte știm, desigur - care să ne permită să ne gândim la un răspuns imediat la amenințarea, sau chiar la un răspuns imediat la amenințarea sau chiar la izbucnirea unui război. Probabil că ar fi doar pe termen lung, că proletariatul din Rusia și Ucraina se poate elibera de propaganda naționalistă masivă și și, în ciuda represiunii brutale care nu avea să dea greș, să se angajeze în lupta pentru propriile interese de clasă. propriile sale interese de clasă.

În mod similar, proletariatul internațional, în primul rând european, nu pare a fi în stare să să reacționeze imediat la un război care s-ar declanșa la granițele Uniunii Europene. Cu siguranță, în ultimele luni pare să apară o timidă renaștere internațională a luptelor muncitorești. Acesta confirmă faptul că burghezia europeană nu are mână complet liberă pentru a mărșălui la război război. Dar dinamica sa este încă departe de a fi suficient de asertivă pentru a putea contracara, sau planurile imperialiste imediate ale acestora din urmă. Cu toate acestea, aceasta este calea de urmat dacă vrem să să încetinească, chiar dacă numai în mică măsură, mersul spre război și apoi să creeze o alternativă proletară la catastrofa capitalistă. la catastrofa capitalistă, criza și războiul imperialist generalizat care se apropie.

Apărarea propriilor condiții de viață și de muncă fără a ține cont de logica economică capitalistă este nu numai singura modalitate de a apăra interesele de clasă, ci și de a slăbi, încetini și chiar sabota să încetinească, chiar să saboteze, pregătirea industrială și politică și marșul spre un război generalizat. spre ea. Pentru moment, și în fața amenințării din Ucraina, acesta este singurul răspuns concret pe care proletariatul îl poate oferi. proletariatul este capabil să avanseze. Acesta este cuvântul de ordine astăzi, în Rusia și Ucraina, ca și în întreaga Europă și în alte părți, în fața Europa și în alte părți, în fața sunetelor de bocanci și a primelor schimburi de obuze pe linia frontului.

Nu sacrificiilor pentru capital și războaiele sale!

Nu unității naționale, trăiască lupta de clasă proletară!

Grupul International al Stângii Comuniste.

GIGC (www.igcl.org), 20 februarie 2022